Indicatoren inkomen

Het gemiddelde besteedbare inkomen van de huishoudens in Oost-Groningen hoort tot de laagste van Nederland. De provincie Groningen heeft het laagste gemiddelde van alle provincies en binnen de provincie heeft Oost-Groningen het laagste besteedsbare inkomen van de drie Corop-gebieden. Het inkomen is in de periode van 2011 tot 2017 zo'n 10% toegenomen, maar dat is minder dan gemiddeld.
Beschouwd in vergelijking met andere gemeenten in Nederland, zitten alle gemeenten in Oost-Groningen bij de laagste 10%. Voor Oldambt en Pekela geldt zelfs dat er maar 5 gemeenten zijn in Nederland met een lager inkomen per huishouden.

Armoedekaart

 

Armoedekaart van Nederland

Bovenstaande kaart toont per gemeente het percentage en het aantal personen in huishoudens met een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikend criterium. Klik op de kaart om naar de betreffende pagina op de site van het SCP te gaan.
Alle toenmalige gemeenten van het huidige Oost-Groningen hadden in 2013 een bovengemiddelde armoede. Menterwolde die tegenwoordig als onderdeel van de gemeente Midden-Groningen buiten het gebied Oost-Groningen valt lag wel onder het gemiddelde. 

Bron: CBS (Regionaal Inkomensonderzoek ’07, ’12 en ‘13), SCP-bewerking