Indicatoren Ketengebruik

Wat zie je?
In bovenstaande grafieken is te zien dat openbaar vervoer de meest gebruikte ketenreis is. Hierbij wordt met name de regionale trein en de bus gebruikt. Dat blijkt uit een enquête die de provincie in 2020 (voor de corona-tijd) heeft uitgevoerd. Van de reisplanners wordt met name 9292 en de NS reisplanner gebruikt.

Wat valt op?
Inzicht in de factoren die het ketengebruik stimuleren of belemmeren kan gebruikt worden om te bepalen waar de provincie op moet inzetten om het reizen via de keten te vergroten. Stimulerende factoren om van vormen van ketenvervoer gebruik te maken zijn o.a. comfort en gemak en het milieuvriendelijk en in gezelschap met anderen reizen. Factoren die voor minder gebruik van ketenreizen zorgen zijn met name de kosten en de flexibiliteit. Het gebruik van ketenvervoer kan dus vergroot worden door een goed aanbod van betaalbare ketenvoorzieningen.

Hoe zijn deze cijfers bepaald?
Bovenstaande grafieken zijn gebaseerd op data uit een ketenenquête die de provincie in 2020 (voor de corona-tijd) onder 4500 respondenten heeft uitgevoerd. Hierin werd gevraagd naar het gebruik en de beleving van ketenreizen.