Thema's

Hotel aan de Hoge der A in de stad Groningen

Toeristische overnachtingen

Het aantal overnachtingen is een belangrijke maatstaaf om te kijken hoe het gaat met de vrijetijdseconomie in Groningen. De provincie Groningen houdt dan ook elk jaar bij hoe de overnachtingscijfers evolueren.

Iemand van de bediening in restaurant The Pool in de stad Groningen

Werkgelegenheid

De vrijetijdssector is een relatief grote sector in de provincie Groningen, met een aandeel van meer dan 6% van de totale werkgelegenheid. De sector is de afgelopen jaren gemiddeld genomen de 6e sector in de provincie qua werkgelegenheid.

Zwanestaart met baniers

Toeristisch imago

Provincie Groningen doet sinds 2004 regelmatig onderzoek naar het toeristisch imago van de provincie. Zo krijgen we inzicht in de waardering van toeristisch Groningen door zowel bezoekers als niet-bezoekers.

Fietsers bij de vesting Bourtange

Recreatieve routenetwerken

Provincie Groningen kent een groot en dekkend netwerk aan routes, vele kilometers zijn er per voet, per fiets, of op het water af te leggen. De routes brengen je langs de mooiste plekken van Groningen. Wandelaars, fietsers en waterliefhebbers kunnen hun hart ophalen in onze provincie.

Achtergrond

De landschappelijke rijkdom en diversiteit is terug te vinden in de totaal verschillende landschappen die de provincie Groningen rijk is. Denk aan het besloten landschap in het zuidelijk Westerkwartier. Aan de oneindige vergezichten in de Veenkoloniën. Aan het unieke Eems-Dollard estuarium, waar zoet water overgaat in zout water en waarvan er maar twee zijn in Nederland. Daarnaast ligt het mooiste natuurgebied van Nederland en één van de grootste getijdengebieden ter wereld langs de hele kust van onze provincie: het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Nog een parel in onze provincie is het ongerepte Nationaal Park Lauwersmeer met ‘s nachts alleen het licht van ontelbare sterren. Maar vergeet vooral ook niet de stad Groningen, het bruisende en culturele hart van Noord-Nederland, met de vele kroegen waar het licht ‘s nachts nooit uitgaat.

De culturele rijkdom van de provincie Groningen is verspreid over de hele provincie te vinden in de idyllische dorpjes, (waaronder Winsum, in 2020 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland), karakteristieke boerderijen, middeleeuwse kerken en de statige kastelen die we in Groningen borgen noemen. Dit is erfgoed uit ons rijke verleden waar wij zeer zorgvuldig mee om gaan.

Strategische Visie Vrijetijdseconomie provincie Groningen 2021-2030
Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie provincie Groningen 2021-2023