Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals
In het programma water heeft de provincie de volgende doelstelling opgenomen:
- Het behalen van de waterkwaliteitsdoelen
Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:
- 14.2 Tegen 2020 op een duurzame manier zee- en kustecosystemen beheren en beschermen om aanzienlijke negatieve gevolgen te vermijden, ook door het versterken van hun veerkracht, en actie ondernemen om deze te herstellen en om te komen tot gezonde en productieve oceanen
Het handelingsperspectief van de provincie is direct binnen SDG 14. In samenwerking met de waterschap is de provincie mede verantwoordelijk voor het behalen van de waterkwaliteitsdoelen. Daarnaast is zowel de provincie als de waterschap afhankelijk van Europese wetgeving betreft de waterkwaliteitsdoelen.
Wat zien we in de provincie?
Het percentage waterlichamen dat aan de fysisch chemisch kwaliteitseisen van de KRW voldoet is 64% in de provincie Groningen. De belangrijkste stoffen in de fysisch-chemische beoordeling zijn stikstof en fosfor; vermesting door deze nutriënten is namelijk één van de belangrijkste invloeden op de fysisch-chemische kwaliteit. Over het algemeen is de fysisch-chemische kwaliteit in de afgelopen 10 jaar verbeterd [1], door een afname van de belasting met stikstof en fosfor, zoals te zien in de trend stikstof -en fosforemissies. Omdat de afgelopen jaren de emissies van huishoudelijk afvalwater sterk zijn afgenomen door de zuivering van rioolwater, is de uit- en afspoeling vanaf landbouwgronden nationaal gezien de belangrijkste vermesting [1].
Voor de overige, specifiek verontreinigende stoffen geldt dat in 0% van de wateren alle stoffen aan de norm voldoen. Ditzelfde geldt voor prioritaire stoffen. Dit geldt voor vrijwel alle Nederlandse provincies. Voor specifiek verontreinigde stoffen geldt dat een klein deel van de stoffen de meeste overschrijdingen veroorzaakt. Dat zijn vaak bestrijdingsmiddelen, zoals imidacloprid en metalen, zoals boor en seleen [1].
Is er sprake van een stijging of een daling?
Voor zowel de biologische als chemische waterkwaliteit is het niet mogelijk om een trendmatige vergelijking over tijd te maken. Hier liggen twee redenen aan ten grondslag. Ten eerste wordt de lijst met stoffen jaarlijks geüpdatet, waardoor de kwaliteitseisen veranderen. Daarnaast is de kwaliteit van het meetapparatuur de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor er meer onderscheid kan worden gemaakt.
De trendbeoordeling van met name de chemisch kwaliteit van oppervlaktewaterlichamen wordt bemoeilijkt door:
- Doorgevoerde wijzigingen in de stoffenlijst: dat houdt veelal in dat er stoffen aan de lijst zijn toegevoegd die eerst nog niet onderdeel waren van de beoordeling.
- De normering is aangepast. Dat kan zowel leiden tot meer, of minder overschrijdingen van een aantal stoffen in het water.
- De meetinspanning en daarmee het aantal beoordeelde waterlichamen is in de afgelopen jaren ruim verdubbeld.
Bron: [1] https://www.clo.nl/indicatoren/nl025217-fysisch-chemische-waterkwaliteit-krw-2021