Zwem- en drinkwater
Om het thema zwem- en drinkwater in kaart te brengen zijn 2 indicatoren geanalyseerd:
- Drinkwater onttrekking, ofwel de winning van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater
- De kwaliteit van Groningse zwemwater
Home / Duurzaamheidsmonitor / Schoon water en sanitair / Zwem- en drinkwater
Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:
De invloed van de provincie binnen SDG Schoon water en sanitair is voornamelijk direct. in samenwerking met het drinkwaterbedrijf is de provincie verantwoordelijk voor de schoon drinkwater en voldoende beschikbaarheid van zoetwater.
De kwaliteit van zwemwater kan in Nederland een score krijgen van 1 tot 4, waarbij 4 een uitstekende waarde is. Het zwemwater in de provincie Groningen scoort uitstekend met een 4. Deze score is al sinds 2013 gegeven. Dat wil zeggen dat het zwemwaterkwaliteit over de laatste 4 jaar gemiddeld genomen van uitstekende kwaliteit was. Het zwemwater in enkele gemeenten scoort wel een 3, dat zijn de gemeenten Groningen, Oldambt, Westerwolde en Westerkwartier. De zwemwaterkwaliteit is daar gemiddeld genomen als 'goed' beoordeeld. Hoewel de zwemwaterkwaliteit in Groningen gemiddeld genomen van uitstekende kwaliteit is, kunnen actuele condities verschillen. In gemeenten die lager scoren liggen ook meerdere zwemplassen, hierdoor is de kans ook groter dat de kwaliteit eens in de 4 jaar verschilt.
Landelijk zien we een toename van het waterverbruik dat komt door een groeiende bevolking en het daarmee gepaarde drinkwaterverbruik. Ook sociaaleconomische ontwikkelingen en klimaatverandering hebben invloed op het drinkwaterverbruik. We gebruiken drinkwater voor (luxe) stortdouches, het besproeien van de tuin en het vullen van zwembaden. Klimaatverandering versterkt het drinkwaterverbruik, met name tijdens hete droge zomers, waarin de tuin extra wordt besproeid en men in privé (opzet)zwembaden zoekt naar verkoeling. Tijdens de COVID-19 pandemie werd dat effect versterkt door het sluiten van publieke zwembaden.
De winning van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater neemt na een relatief stabiele periode nu geleidelijk toe. Droge zomers en tijdelijke drinkwatervoorziening voor industrie zorgen over de jaren voor schommelingen in de drinkwatervraag. In 2022 is de hoeveelheid onttrokken drinkwater afgenomen ten opzichte van 2021. Mogelijk heeft dit te maken met de totstandkoming van de transportleiding voor industriewater van Garmerwolde naar de Eemshaven. Hierdoor hoeft er in de Eemshaven geen drinkwater meer gebruikt te worden als koelwater voor de industrie. Het drinkwater dat wij winnen komt voor een belangrijk deel uit Drenthe.