Indicatoren Afvalverwerking

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 12.5 Tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik

Het handelingsperspectief van de provincie is indirect betreffende de huidige indicatoren bij deze SDG. De gemeente heeft een gemeentelijk afvalbeleid die bepalend is voor de manier van inzamelen. De provincie kan een stimulerende of voorlichtende rol innemen wat betreft de afvalverwerking. Daarnaast is het ook grotendeels afhankelijk van het individuele gedrag van inwoners. 

Wat zien we in de provincie?

Nederland heeft als doel gesteld om 100 kilo restafval per jaar, per inwoner te bereiken en een scheidingspercentage van 75%. Dit doel is niet gehaald, maar er zijn wel grote stappen gezet wat betreft afvalinzameling en -scheiding. In de provincie Groningen is gemiddeld 170 kilogram fijn restafval per inwoner ingezameld in 2022 en 25 kilogram grof. Dit is iets meer dan gemiddeld in de andere provincies. Het totaal huishoudelijk afval komt uit op 487 kilogram. Het scheidingspercentage van zowel grof als fijn huishoudelijk afval verschilt sterk tussen de provincies. Groningen zit wat betreft fijn huishoudelijk afval in het onderste rijtje terwijl dit bij grof niet zo is. In Groningen wordt ruim 50% gescheiden (fijn), maar in Gelderland is dit bijvoorbeeld 72% en in Zuid-Holland 34%.

Is er sprake van een stijging of een daling?

Ondanks dat doelstellingen niet zijn gehaald zijn er wel grote verbeteringen zichtbaar de laatste jaren. Zo was de hoeveelheid fijn huishoudelijk restafval in 2001 nog 252 kilogram en in 2015 nog bijna 200. De hoeveelheid grof huishoudelijk restafval is ook gehalveerd ten opzichte van 2001. Het percentage fijn gescheiden afval is de afgelopen jaren met ongeveer +10% toegenomen, grof met ongeveer +20%.

Wat zien we in de gemeenten?

Het meeste afval wordt ingezameld in de gemeente Pekela en het minst in Westerkwartier. Het scheidingspercentage varieert ook erg tussen gemeenten. Zo is het in Groningen 37% en in Oldambt 71%.