Indicatoren Onderwijsvoorzieningen

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

De provincie heeft een tweetal doelen in de economische visie en de leefbaarheidsvisie opgenomen die raken aan het thema onderwijsvoorzieningen. In de economische visie staat het doel:

  • Inzet op campusontwikkeling en praktijkgericht onderwijs en dus behoud van techniekonderwijs in de regio

in de leefbaarheidsvisie staat:

  • in 2035 worden meer voorzieningen als toegankelijk en bereikbaar ervaren.

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 4.1 Er tegen 2030 voor zorgen dat alle meisjes en jongens op een vrije, billijke en kwalitatief hoogstaande manier lager en middelbaar onderwijs kunnen afwerken, wat moet kunnen leiden tot relevante en doeltreffende leerresultaten.

Het handelingsperspectief van de provincie is voor deze SDG voornamelijk indirect. De provincie zet wel actief in op praktijkgericht onderwijs, het bereikbaar houden van voorzieningen, waaronder onderwijsvoorzieningen, en het behoud van techniekonderwijs in de regio. Gemeentelijk vestigingsbeleid, landelijke beleid, maar ook de bevolkingsopbouw en het gedrag van inwoners bepalen voor een grote mate de invloed op deze indicatoren. 

Wat zien we in de provincie?

Wanneer de afstanden tot de verschillende onderwijsfaciliteiten worden geanalyseerd is te zien dat in de provincie Groningen leerlingen en studenten gemiddeld 0.9 kilometer moeten afleggen tot de basisschool, 2,9 tot het voortgezet onderwijs en 5,9 tot het mbo. De afstand tot de basisschool is in vrijwel alle provincies gelijk. Terwijl de afstand tot een mbo-onderwijsfaciliteit sterk verschilt. In de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland is de afstand bijvoorbeeld maar 2,2 of 2,9 kilometer. Terwijl het in Zeeland, Groningen, Friesland en Drenthe een stuk hoger ligt. Van de totale bevolking volgt op dit moment 3,16% een mbo-opleiding.

Is er sprake van een stijging of een daling?

Alle afstanden zijn door de jaren heen niet sterk veranderd. Vergelijkbaar met de trend die bij andere voorzieningen zichtbaar is.

Wat zien we in de gemeenten?

Tussen de gemeenten zijn ook hier grotere verschillen te zien. Met name in de afstand tot het mbo, zo moeten studenten uit Het Hogeland gemiddeld 13 kilometer afleggen terwijl dit voor studenten uit Groningen en Veendam maar 2,8 kilometer is. Ook voor het voortgezet onderwijs zijn de verschillen wat groter. Zo moeten leerlingen Het Hogeland en Eemsdelta twee keer zover reizen als leerlingen uit Groningen en Veendam. Voor de afstand tot de basisschool zijn de verschillen ook tussen gemeenten een stuk kleiner.