Indicatoren Voedselvoorziening

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

In de economische visie staan de volgende doelen opgenomen die raken aan de voedselvoorziening:

  • Groningen kent in 2035 een landbouwsector die producten levert met een zo hoog mogelijk toegevoegde waarde en daarnaast diensten levert die bijdragen aan maatschappelijke opgaven
  • Voldoende en gezond voedsel uit en voor de eigen regio

Een koppeling met de SDG's is te maken voor de volgende doelen:

  • 2.1 Tegen 2030 een einde maken aan honger en voor iedereen, in het bijzonder de armen en de mensen die leven in kwetsbare situaties, met inbegrip van kinderen, toegang garanderen tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel en dit het hele jaar lang
  • 2.4 Tegen 2030 duurzame voedselproductiesystemen garanderen en veerkrachtige landbouwpraktijken implementeren die de productiviteit en de productie kunnen verhogen, die helpen bij het in stand houden van ecosystemen, die de aanpassingscapaciteit verhogen in de strijd tegen klimaatverandering, extreme weersomstandigheden, droogte, overstromingen en andere rampen en die op een progressieve manier de kwaliteit van het land en de bodem verbeteren.

Het handelingsperspectief van de provincie is hierin voornamelijk indirect. Bestemmingsplannen en vergunningen vanuit de gemeentelijke context hebben een directe invloed op voedingslocaties en voedselvoorzieningen. 

Wat zien we in de provincie?

Het aantal ongezonde voedingslocaties per 1.000 inwoners is in de provincie Groningen (op de provincie Friesland na) het laagst van alle provincies in Nederland. Het gemiddelde in Nederland is 0,81, in Groningen is dit 0,74. Dit houdt in dat er verhoudingsgewijs minder ongezonde locaties zijn. Wat betreft de afstand die inwoners moeten afleggen naar de dichtstbijzijnde supermarkt of andere locatie voor dagelijkse voorzieningen is dit gemiddeld in Nederland 1 kilometer. In de provincie Groningen is dit 1,15 kilometer. In de provincie zijn negen voedselbanken en een regionaal distributie Centrum. Circa 3000 gezinnen maken gebruik van de Voedselbanken. Die 3000 gezinnen is een gemiddelde (2024) want het wisselt per week.

Is er sprake van een stijging of een daling?

De afstand tot een supermarkt is in de laatste jaren iets toegenomen. Dit heeft voornamelijk te maken met de groei van wijken en nieuwbouw gebieden. Hierdoor neemt de gemiddelde afstand iets toe. 

Wat zien we in de gemeenten?

Zoals te verwachten is het aantal ongezonde voedingslocaties in de gemeente Groningen het hoogst. De afstand tot voedingslocaties in het algemeen is in de gemeente Groningen het kortste. Ook in de meer rurale gemeenten Oldambt en Veendam is het hoger dan in Nederland als geheel. In gemeenten Pekela, Het Hogeland en Westerkwartier is dit juist een stuk lager.