Indicatoren Klimaatrisico's

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 13.1 De veerkracht en het aanpassingsvermogen versterken van met klimaat in verband te brengen gevaren en natuurrampen in alle landen

Het handelingsperspectief van de provincie is zowel indirect als direct binnen deze SDG. De provincie zet in op (nood)waterberging en dijkversterking. Er lopen diverse projecten binnen het programma Eems-Dollard 2050 en in samenwerking met gemeenten en waterschappen is de provincie een participant in projecten binnen het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie. Samen met partners uit de regio (Groningen/Noord-Drenthe) ontwikkeld de provincie een regionale strategie voor klimaatadaptatie. Welke aanpassingen kunnen gedaan worden voor een verbetering van het klimaat? Uitgangspunten hierbij zijn veiligheid, het vasthouden van water, een gebiedsgerichte aanpak en betaalbare oplossingen. Verder zijn kennis en bewustwording, innovatie en nieuwe werkgelegenheid van belang.

Wat zien we in de provincie?

In de provincie Groningen geeft 70% van de inwoners aan dat ze soms of vaak last hebben van hitte in de woning of woonomgeving. De gemeten hittestress in de provincie is het jaarlijks gemiddelde temperatuurverschil dat ontstaat door het hitte-eiland effect. In de provincie Groningen is dit, voornamelijk vanwege beperkte verstedelijking, relatief laag ten opzichte van andere provincies. Het aantal slachtoffers bij een mogelijke overstroming is in de provincie Groningen hoog. Dit is wat betreft de ligging en de geografische verdeling van inwoners geen onverwachte uitkomst. Deze indicator kijkt niet naar de kans op overstromingen, maar juist naar de combinatie van de kans op overstromingen en de kans op slachtoffers bij een overstroming. Door de ligging en de spreiding van inwoners is dit hoger dan in andere provincies. Wat betreft wateroverlast bij hevige regenval is zichtbaar dat er bij hevige regenval het meeste water blijft liggen in de provincies Limburg en Gelderland, in Groningen is de overlast relatief laag in vergelijking met de andere provincies. 

Wat zien we in de gemeenten?

Wat betreft hittestress zijn er wel verschillen waarneembaar tussen gemeenten. Zo is de hittestress in de gemeente Groningen een stuk hoger dan in de gemeente Westerwolde (waar die het laagste is). Wat betreft de ervaring van hittestress zijn er ook verschillen waar te nemen. Zo geeft in de gemeente Oldambt bijna driekwart (74%) aan hittestress te ervaren, tegenover 56,4% in de gemeente Pekela. Mede door het aantal inwoners is het overstromingsrisico (kans op slachtoffers) in de gemeente Groningen het hoogst.