Indicatoren Betaalbaarheid

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

De provincie heeft in de leefbaarheidsvisie het volgende doel opgenomen: 

  • In 2035 is het aantal Groningers dat aangeeft moeite te hebben met het betalen van de energierekening gehalveerd

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 7.1 Tegen 2030 universele toegang tot betaalbare, betrouwbare en moderne energiediensten garanderen

Het handelingsperspectief van de provincie is hier grotendeels indirect. De provincie participeert in verschillende netwerken en heeft een voorlichtende rol. Daarnaast kan de provincie een voorbeeld functie hebben ten opzichte van andere organisaties als het gaat om de interne bedrijfsvoering. Gemeenten hebben een grotere rol met hun energiebeleid en wijkaanpak plannen. Daarnaast spelen investeringsbeslissingen en gedrag van inwoners een grote rol in bijvoorbeeld de energielasten en het energieverbruik. In regionale samenwerkingsverbanden zijn de RES'sen opgesteld. 

Wat zien we in de provincie?

Het percentage huishoudens dat meer dan 10% van het inkomen aan de energierekening betaald is in de provincie Groningen 5,3%. Dit is het hoogst van alle provincies in Nederland. Het percentage huishoudens met een laag besteedbaar inkomen maar wel een hoge energierekening is in de provincie 6,8%. Ook dit is het hoogst in heel Nederland. 

Wat zien we in de gemeenten?

Tussen de gemeenten zijn ook verschillen waarneembaar. Zo is het percentage huishoudens met een hoge energielast in de gemeente Pekela het hoogst en in de gemeente Westerkwartier het laagst. Het percentage huishoudens met een hoge energiequote is in Westerwolde het hoogst en in de gemeente Groningen het laagst.