Indicatoren Emissies

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

In het milieuprogramma is de volgende doelstelling opgenomen:

  • We willen gezondheidseffecten door verontreiniging en hinder voor de burger voorkomen en verminderen. We geven hierbij prioriteit aan het verminderen van de gezondheidseffecten door milieubelasting op de volgende thema’s: geuroverlast van bedrijven, geluid van wegverkeer en luchtverontreiniging.

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 13.3 De opvoeding, bewustwording en de menselijke en institutionele capaciteit verbeteren met betrekking tot mitigatie, adaptatie, impactvermindering en vroegtijdige waarschuwing inzake klimaatverandering.

Het handelingsperspectief van de provincie is voornamelijk indirect binnen deze SDG. Zoals aangegeven zijn landbouw, bedrijven, het verkeer en de scheepvaart bronnen van vervuiling, maar ook activiteiten van burgers dragen bij aan de emissies, zoals het verwarmen van van het huis of het gebruik van particuliere houtkachels. Via voorlichting en stimulering heeft de provincie een invloed op de verkeersstromen en burgers. Daarnaast zijn landelijke ontwikkelingen, marktontwikkeling en gedrag van directe invloed op deze SDG.

Wat zien we in de provincie?

Groningen emitteert, vergeleken met de andere provincies, relatief weinig fijnstof en stikstofoxiden. Voor beide emissies geldt dat Groningen bij de vier laagst emitterende provincies hoort. De emissies gerelateerd aan de landbouw (ammoniak en methaan) zijn vanzelfsprekend wat hoger dan in de minder landbouw intensieve provincies. De emissie van CO2 is met name opvallend. De CO2 uitstoot is voor meer dan twee derde voor rekening van de opwek van energie. De emissies laten allemaal - op CO2 na - een daling zien ten opzichte van 2015, maar zijn in de afgelopen 5 jaar relatief stabiel gebleven. 

Wat zien we in de gemeenten?

Er zijn grote verschillen waarneembaar tussen de gemeenten, die voornamelijk de bedrijvigheid in de gemeente weerspiegelen. Zo heeft het Hogeland de hoogste NMVOS, stikstofoxiden, koolstofdioxiden en ammoniak emissies. Veendam de hoogste methaan emissies en Eemsdelta de hoogste fijnstof emissies.