Indicatoren Luchtkwaliteit

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

De provincie heeft 2 doelen in het milieuprogramma opgenomen die raken aan het thema luchtkwaliteit:

  • Het streven naar een permanente verbetering van de luchtkwaliteit om gezondheidswinst voor iedereen in Nederland te realiseren waarbij wordt toegewerkt naar de advieswaarden van de WHO voor stikstofdioxide en fijn stof in 2030
  • We willen gezondheidseffecten door verontreiniging en hinder voor de burger voorkomen en verminderen. We geven hierbij prioriteit aan het verminderen van de gezondheidseffecten door milieubelasting op de volgende thema’s: geuroverlast van bedrijven, geluid van wegverkeer en luchtverontreiniging.

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 13.3 De opvoeding, bewustwording en de menselijke en institutionele capaciteit verbeteren met betrekking tot mitigatie, adaptatie, impactvermindering en vroegtijdige waarschuwing inzake klimaatverandering.

Het handelingsperspectief van de provincie is indirect binnen deze SDG. Zoals hieronder beschreven komt een groot deel van de vervuiling in Nederland ook uit het buitenland, van natuurlijke bronnen en hebben weerscondities een grote invloed. De provincie heeft wel een informerende rol om de staat van vervuiling kenbaar te maken en daarnaast wil de provincie inzetten om de gezondheidseffecten te verminderen op burgers. 

Wat zien we in de provincie?

Luchtvervuiling in Nederland komt ook van bronnen uit het buitenland (bijna 30% van de totale PM10 concentratie, ruim 40% van PM2,5 en ruim 25% van NO2) en van natuurlijke bronnen (bijna 45% van totale PM10 concentratie en 15% van PM2,5). Maatregelen in Nederland hebben op de uitstoot van deze bronnen geen effect. Alle uitstoot samen en de weerscondities bepalen wat de concentraties van fijnstof en stikstofdioxide zijn[1] . Wat betreft fijnstof (pm10) en stikstofoxiden concentraties zijn deze in de provincie Groningen het laagste van alle provincies. Dit geldt niet voor de concentraties van ozon.

Is er sprake van een stijging of een daling?

Voor de concentraties van stikstofoxiden is er een halvering ten opzichte van 10 jaar geleden. De concentraties van fijnstof zijn nagenoeg gelijk gebleven en die van ozon zijn de laatste jaren toegenomen.

Bron: [1]https://www.rivm.nl/lucht/luchtkwaliteit-Nederland