Woningmarkt
Om het thema woningmarkt in kaart te brengen zijn 3 indicatoren geanalyseerd:
- Het aantal betaalbare sociale huurwoningen
- Het aantal betaalbare koopwoningen
- Leegstand op de woningmarkt
Home / Duurzaamheidsmonitor / Duurzame steden en gemeenschappen / Woningmarkt
De provincie heeft een tweetal doelen in de leefbaarheidsvisie opgenomen die raken aan het thema woningmarkt:
Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:
De provincie heeft veel indirect beleid op SDG 11. De krapte op de woningmarkt en daarmee samenhangende prijsverhogingen van zowel huur als koopwoningen is voornamelijk te wijten aan het woningtekort in Nederland. Het handelingsperspectief ligt voornamelijk bij de rijksoverheid en niet op provinciaalniveau.
De betaalbaarheidsgrens van koopwoningen wordt bepaald door 4,5 keer het bruto mediaan inkomen van het betreffende jaar (dit wordt doorgaans gehanteerd voor de hypotheek mogelijkheden). In de provincie Groningen is 77% van de woningen betaalbaar. Dat is het hoogste ten opzichte van alle andere provincies, in Utrecht en Noord-Holland is dit bijvoorbeeld maar 32%. De betaalbaarheid staat echter wel onder druk als gevolg van de spanning op de woningmarkt. Ongeveer driekwart van de Groningers geeft aan tevreden te zijn met de betaalbaarheid van de woningen. Bij betaalbare huurwoningen is gekeken naar het bedrag dat inwoners moeten betalen voor een sociale huurwoning. Dat is in de provincie Groningen gemiddeld €478. Hierin zijn geen grote verschillen met andere provincies, al betalen inwoners in Flevoland gemiddeld €548. De leegstand van woningen is in alle provincies nagenoeg gelijk, namelijk 2 of 3%. Provincie Groningen is hier geen uitzondering op.
Ook in Groningen zijn de huizenprijzen de laatste jaren sterk toegenomen, deze trend is in heel Nederland zichtbaar. Zo waren in 2016 nog 85% van de huizen betaalbaar is dit nu gedaald naar 77%. De gemiddelde huurprijs van sociale huurwoningen is over de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Ieder jaar maken het rijk, woningcorporaties en gemeenten afspraken over de huurverhogingen op basis van de huidige inflatie en wet-regelgeving. Dat zie je ook terug in de trend.
Het percentage betaalbare koopwoningen verschilt sterk tussen de gemeenten. In Pekela is 93% betaalbaar terwijl dit in Westerkwartier 63% is.