Indicatoren Onderwijsprestaties

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

In de leefbaarheidsvisie is het volgende doel opgenomen dat raakt aan het thema onderwijsprestaties:

  • In 2035 is de (digitale) geletterdheid van de Groningers vergroot

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 4.6 Er tegen 2030 voor zorgen dat alle jongeren en een groot aantal volwassenen, zowel mannen als vrouwen, geletterd en rekenvaardig zijn

Het handelingsperspectief van de provincie is voor deze SDG voornamelijk indirect. De provincie zet wel actief in op praktijkgericht onderwijs, het bereikbaar houden van voorzieningen, waaronder onderwijsvoorzieningen, en het behoud van techniekonderwijs in de regio. Gemeentelijk vestigingsbeleid, landelijke beleid, maar ook de bevolkingsopbouw en het gedrag van inwoners bepalen voor een grote mate de invloed op deze indicatoren. 

Wat zien we in de provincie?

Het aantal vroegtijdig schoolverlaters in de provincie Groningen ligt op 2,9%. Dit is in vergelijking met ander provincies aan de hoge kant. Het gemiddelde eindexamencijfer voor Nederlands, Engels en Wiskunde is in de provincie Groningen 6,6. Dit is vergelijkbaar met andere provincies in Nederland. De laatste indicator kijkt naar het percentage van de bevolking dat praktisch is opgeleid. In de provincie Groningen ligt dit percentage op 23,9%.

Is er sprake van een stijging of een daling?

Het aantal vroegtijdige schoolverlaters is de laatste jaren flink toegenomen. Dit is een trend die in heel Nederland zichtbaar is. De meest voor de hand liggende verklaring voor deze trend is te wijten aan de huidige arbeidsomstandigheden. Waar op dit moment op de arbeidsmarkt enorme tekorten zijn en studenten besluiten om aan het werk te gaan in plaats van een opleiding af te ronden. Het gemiddelde eindexamencijfers is over de afgelopen jaren stabiel gebleven. Het aantal praktisch opgeleiden is iets afgenomen de afgelopen jaren.

Wat zien we in de gemeenten?

De vergelijking tussen gemeenten is vrij stabiel. Het percentage vroegtijdige schoolverlaters is in de gemeente Pekela het hoogst met 4% terwijl dit in Westerkwartier maar 2% is. Het gemiddelde eindexamencijfer is vergelijkbaar tussen de gemeenten binnen de provincie. Tussen gemeenten zijn ook grote verschillen waarneembaar van het aantal praktisch opgeleide personen. Zo is dat percentage in de gemeente Groningen 16% terwijl het in de andere gemeenten vaak rond de 30% ligt.