Wandel- en fietspaden
Binnen het thema actief transport wordt gekeken naar een drietal indicatoren:
- Het fietsgebruik
- De kwaliteit van het fietsknooppuntnetwerk
- De tevredenheid van inwoners met wandelpaden
Home / Duurzaamheidsmonitor / Industrie, innovatie en infrastructuur / Wandel- en fietspaden
In het programma mobiliteit zijn twee doelen opgenomen die relateren aan het thema actief transport:
Het handelingsperspectief van de provincie binnen deze SDG is voornamelijk direct. De provincie investeert veel in fietssnelwegen en er wordt actief beleid gemaakt om voorzieningen hieromtrent aan te leggen. Hierin wordt ook actief samengewerkt met gemeenten en de fietsersbond. Met culturele instellingen worden koppelingen van wandelroutes ontsloten. Door verschillende stimuleringsprogramma's wordt actieve mobiliteit gestimuleerd.
De provincie Groningen heeft een actief beleid op duurzaam en actief transport. Zo zijn de doelstellingen onder andere: Meer mensen op de fiets, om daarmee bij te dragen aan de bereikbaarheid van onze provincie, aan duurzaamheid en aan de gezondheid van onze inwoners. De provincie verzamelt dan ook cijfers over de beleving van het fietsnetwerk en het daadwerkelijke fietsgebruik (gemiddeld aantal kilometer per persoon per dag). Het gemiddeld aantal gefietste kilometer is in 2023 3,04 en het rapportcijfer dat gegeven wordt is een 7 voor het fietsnetwerk en een 7,3 voor het wandelroute knooppunt.
Door de jaren heen is er een wisselend beeld te zien van het aantal gefietste kilometers. Zo zie je de zogenaamde coronadip waar in de jaren 2020 en 2021 gemiddeld gezien minder kilometer werd gefietst en is dit nu weer aan het stijgen. Het rapportcijfer is in 2019 en in 2022 gemeten. Dit is vrijwel gelijk gebleven (van een 6,9 naar een 7,0).