Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals
In de leefbaarheidsvisie is een doel opgenomen die raakt aan het thema sociale voorzieningen:
- In 2035 is het aandeel mensen dat langdurig in armoede leeft gedaald
Een koppeling met de SDG's is te maken voor de volgende doelen:
- 1.2 Tegen 2030 het aandeel mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden die volgens de nationale definities in armoede leven in al haar dimensies, minstens tot de helft terugbrengen
- 1.3 Nationaal toepasbare sociale beschermingssystemen en maatregelen implementeren voor iedereen, met inbegrip van sociale beschermingsvloeren, en tegen 2030 een aanzienlijke dekkingsgraad realiseren van de armen en de kwetsbaren
Het handelingsperspectief vanuit de provincie binnen dit thema is voornamelijk indirect. Er wordt veel samengewerkt met de gemeenten waarbij het bijstands- en arbeidsmarkt beleid de koers bepalen. De provincie heeft hierin een faciliterende en stimulerende rol om dit onderling gezamenlijk te coƶrdineren. Daarnaast zijn er interventies opgenomen in Nij Begun, waar alle gemeenten bij elkaar komen.
Wat zien we in de provincie?
Het percentage van de bevolking dat een stapeling van voorzieningen (2 of meer voorzieningen) gebruikt is de laatste jaren afgenomen. In 2023 maken 114 op de 1.000 huishoudens gebruik van minimaal 2 voorzieningen. Dit is een afname van -28,6% ten op zichte van 2018. Dit is een behoorlijke daling. Het percentage van de bevolking dat een bijstandsuitkering ontvangt is de laatste jaren echter vrijwel gelijk gebleven en is in 2022 3,11% van de bevolking. Het aantal bijstandsuitkeringen is een indicatie van de sociaaleconomische status van een gebied. Indien een groot aantal mensen leven van een bijstandsuitkering, dan kan dit nadelig zijn voor de economische vitaliteit en daarmee ook de duurzame ontwikkeling van een gebied.
Is er sprake van een stijging of een daling?
In vergelijking met de ander Nederlandse provincies hebben huishoudens in Groningen vaker een bijstand uitkering en hebben ze vaker gebruik gemaakt van een stapeling van de voorzieningen.
Wat zien we in de gemeenten?
In het Oosten van de provincie is er vaker sprake van stapeling in voorzieningen dan in de rest van de provincie. Specifiek de gemeenten Oldambt (165 per 1.000 huishoudens) en gemeente Stadskanaal (159 per 1.000 huishoudens) springen eruit. Wat betreft bijstandsuitkeringen zijn er tussen de gemeenten zijn ook verschillen waarneembaar waar in gemeente Westerkwartier het percentage 1,32 is, is dat in de gemeente Groningen 4,10.