Indicatoren Waterkwaliteit biologisch

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

In het programma water heeft de provincie de volgende doelstelling opgenomen:

  • Het behalen van de waterkwaliteitsdoelen

Een koppeling met de SDG's is te maken voor de volgende doelen:

  • 14.2 tegen 2020 op een duurzame manier zee- en kustecosystemen beheren en beschermen om aanzienlijke negatieve gevolgen te vermijden, ook door het versterken van hun veerkracht, en actie ondernemen om deze te herstellen en om te komen tot gezonde en productieve oceanen
  • 14.4 tegen 2020 op een doeltreffende manier de visvangst reguleren en een einde maken aan overbevissing, aan illegale, niet-aangegeven en ongereguleerde visserij en aan destructieve visserijpraktijken, en op wetenschap gebaseerde beheerplannen implementeren, om de visvoorraden zo snel mogelijk te herstellen, op zijn minst op niveaus die een maximale duurzame opbrengst kunnen garanderen zoals bepaald door hun biologische kenmerken

Het handelingsperspectief van de provincie is direct binnen SDG 14. In samenwerking met het waterschap is de provincie mede verantwoordelijk voor het behalen van de waterkwaliteitsdoelen. Daarnaast is zowel de provincie als de waterschap afhankelijk van Europese wetgeving betreft de waterkwaliteitsdoelen. 

Wat zien we in de provincie?

Het percentage waterlichamen dat voldoet aan de minimale kwaliteit wat betreft macrofauna is 62% in de provincie Groningen. Dit is vergelijkbaar met de meeste provincies, alleen Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg scoren beduidend lager. Wat betreft waterflora is dit in Groningen 54%. Hier zijn wel grote verschillen waarneembaar. In 64% van de oppervlaktewateren in Groningen voldoet de visstand aan de richtlijnen van de KRW, dit is een van de hogere percentages van alle Nederlandse provincies.

Is er sprake van een stijging of een daling?

De trendbeoordeling van met name de chemisch kwaliteit van oppervlaktewaterlichamen wordt bemoeilijkt door:
- Doorgevoerde wijzigingen in de stoffenlijst: dat houdt veelal in dat er stoffen aan de lijst zijn toegevoegd die eerst nog niet onderdeel waren van de beoordeling. 
- De normering is aangepast. Dat kan zowel leiden tot meer, of minder overschrijdingen van een aantal stoffen in het water. 
- De meetinspanning en daarmee het aantal beoordeelde waterlichamen is in de afgelopen jaren ruim verdubbeld.