Woonbeleving
Om het thema woonbeleving in kaart te brengen zijn 2 indicatoren geanalyseerd:
- Tevredenheid met de woning
- Tevredenheid met de woonomgeving
Home / Duurzaamheidsmonitor / Duurzame steden en gemeenschappen / Woonbeleving
De provincie heeft een drietal doelen in de leefbaarheidsvisie opgenomen die raken aan het thema woonbeleving:
Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:
Binnen het thema woonbeleving is het handelingsperspectief van de provincie voornamelijk indirect. De tevredenheid met de woning en woonomgeving is van vele facetten afhankelijk en ook zeer divers voor verschillende type huishoudens. Indirect heeft de provincie natuurlijk wel invloed op omgevingsfactoren als een gezonde leefomgeving, aanwezigheid van voorzieningen en het stimuleren van bijvoorbeeld sociale samenhang. Op deze manier kan de provincie wel positief bijdrage aan de woonbeleving van inwoners.
Groningers beoordelen hun woning gemiddeld met rapportcijfer van een 8,1 (op een schaal van 1-10). De woonomgeving wordt met 7,6 beoordeeld.
In 2022 werd de tevredenheid met de woning nog met een 8 beoordeeld. Er is dus sprake van lichte stijging in de waardering. De jaren daarvoor was de tevredenheid stabiel rond een 8.
Er zijn enkele regionale verschillen waar te nemen. Zo zijn inwoners van Eemsdelta het minst tevreden met hun woning. Zij geven een gemiddeld rapportcijfer van een 7,8. Gezien de aanzienlijke aardbevingsschade aan woningen in dit gebied is een 7,8 nog vrij hoog. In de gemeente Stadskanaal zijn inwoners het meest tevreden met hun woning. Zij geven een gemiddeld rapportcijfer van een 8,4. Wat betreft de woonomgeving ontlopen de gemeenten elkaar niet veel. Wederom is Stadskanaal koploper met een rapportcijfer van een 7,7. Gemeente Eemsdelta sluit de rij weer met een 7,3.