Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals
De provincie heeft in de leefbaarheidsvisie een doel opgenomen die raakt aan het thema gezondheidszorg toegang:
- in 2035 worden meer voorzieningen als toegankelijk en bereikbaar ervaren.
Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:
- 3.2 Tegen 2030 een einde maken aan vermijdbare overlijdens van pasgeborenen en kinderen onder de 5 jaar, waarbij alle landen er moeten naar streven om het sterftecijfer van baby’s minstens tot 12 per 1.000 levendgeborenen te beperken alsook het sterftecijfer van kinderen jonger dan 5 jaar eveneens in te perken tot maximum 25 per 1.000 levendgeborenen
Binnen deze SDG is handelingsperspectief voor de provincie, al is dit vaak indirect. Via andere beleidsterreinen wordt een gezonde leefomgeving gestimuleerd, wat ook een effect heeft op de algehele gezondheid van de inwoners. Daarnaast werkt de provincie samen met het netwerk gezond Groningen, waarin een faciliterende en stimulerende rol wordt genomen, de GGD'en hebben een grotere rol, maar ook rijksbeleid en het gedrag van mensen hebben een direct invloed. De provincie zet wel in op de toegankelijkheid van voorzieningen in zijn algemeenheid, hieronder valt ook de gezondheidszorg.
Wat zien we in de provincie?
De gemiddelde afstand die inwoners moeten afleggen om bij de huisarts te komen in de provincie is 1,3 kilometer. Daarmee is de afstand in de provincie vergelijkbaar met het gemiddelde van Nederland. Om bij een ziekenhuis te komen moeten inwoners gemiddeld een stuk verder reizen, namelijk 8,1 kilometer. Alleen inwoners van de provincie Friesland moeten gemiddeld verder reizen. In alle andere provincies is het ziekenhuis dichterbij. Als laatste indicator is de vaccinatiegraad van 2-jarige geanalyseerd. In de provincie Groningen is dit 96%. Dat is vrij hoog in vergelijking met andere provincies.
Is er sprake van een stijging of een daling?
De afstand tot de huisarts is de laatste jaren iets toegenomen. Dit heeft voornamelijk te maken met nieuwe wijken die zijn gebouwd, waardoor de afstand gemiddeld gezien is toegenomen. Ook de afstand tot het ziekenhuis is over de jaren heen steeds wat toegenomen. De vaccinatiegraad is vrijwel gelijk gebleven de afgelopen jaren, maar is het laatste jaar wel met -1% afgenomen.
Wat zien we in de gemeenten?
In de gemeente Westerwolde moeten inwoners gemiddeld het verst reizen naar de huisarts, in de gemeente Groningen is de huisarts het dichtstbij. Inwoners van het Hogeland moeten het verst reizen om bij een ziekenhuis te komen, namelijk bijna 20 kilometer. Voor inwoners van Veendam is dat 2 kilometer. Tussen gemeenten zitten duidelijke verschillen wat betreft vaccinatiegraad, zo is in de gemeente Pekela ruim 98% gevaccineerd terwijl dit in de gemeente Westerwolde maar 88,9% is.