Indicatoren Mentale gezondheid

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

In de leefbaarheidsvisie heeft de provincie de volgende doelen opgenomen:

  • In 2035 is het aandeel jongere en oudere Groningers dat zich eenzaam voelt gedaald
  • In 2035 zijn meer Groningers tevreden met hun sociale contacten
  • In 2035 ervaren Groningers met een lagere sociaaleconomische status een verbetering in hun kwaliteit van leven

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 3.4 Tegen 2030 de vroegtijdige sterfte gelinkt aan niet-overdraagbare ziekten met een derde inperken via preventie en behandeling, en mentale gezondheid en welzijn bevorderen

Binnen deze SDG is handelingsperspectief voor de provincie, al is dit vaak indirect. Via andere beleidsterreinen wordt een gezonde leefomgeving gestimuleerd wat ook een effect heeft op de algehele gezondheid van de inwoners. Daarnaast werkt de provincie samen met het netwerk gezond Groningen, waarin een faciliterende en stimulerende rol wordt genomen, de GGD'en hebben een grotere rol, maar ook rijksbeleid en het gedrag van mensen hebben een directe invloed. 

Wat zien we in de provincie?

Het percentage inwoners dat de afgelopen tijd veel stress ervaart is in de provincie Groningen 20%. Dit is vrij hoog in vergelijking met andere provincies, alleen in de provincie Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland wordt meer stress ervaren. Het percentage personen met een hoog risico op een angststoornis of depressie is in de provincie Groningen 9,2% Dat is vrij hoog in vergelijking met andere provincies. Ook hier scoren alleen Flevoland, Limburg, Noord-Holland en Zuid-Holland hoger. 

Is er sprake van een stijging of een daling?

Het percentage inwoners dat stress ervaart is de afgelopen jaren toegenomen met 2%. Deze toename is vergelijkbaar met de toename in Nederland, er wordt door de gehele bevolking steeds meer stress ervaren in het leven. Er is een forse stijging waarneembaar door de jaren heen, was het aantal mensen met een risico op een angststoornis of depressie in 2012 nog ruim 5% is dat nu 9%. 

Wat zien we in de gemeenten?

Tussen gemeenten zijn ook verschillen waarneembaar. Zo ervaren inwoners van de gemeente Groningen de meeste stress en inwoners van de gemeente Westerkwartier de minste. Het grootste risico op angststoornissen is in de gemeente Westerkwartier het laagst en in de gemeente Pekela het hoogst.