Economische indicatoren
Om het thema economische indicatoren in kaart te brengen zijn 3 indicatoren geanalyseerd:
- Het aantal startende bedrijven per jaar
- Het bruto regionaal product
- Het consumentenvertrouwen
Home / Duurzaamheidsmonitor / Eerlijk werk en economische groei / Economische indicatoren
De provincie heeft een tweetal doelen in de economische visie opgenomen die raken aan het thema economische indicatoren:
De provincie heeft op diverse punten handelingsperspectief zoals ook beschreven in de bovenstaande doelen. Het genereren van banen, stimuleren van bedrijven en aanwijzen van locaties zijn directe handelingen die opgepakt kunnen worden in de provincie. De provincie is echter ook afhankelijk van de economische conjunctuur, het arbeidsmarktbeleid van zowel de gemeenten als van het rijk. Voornamelijk de economische conjunctuur heeft een directe rol betreffende waardig werk en economische groei.
In Nederland is het bruto regionaal product (BRP) per inwoner ruim €54.000. De provincie Groningen heeft een BRP van €55.332 dit is in lijn met het gemiddelde van Nederland. In Noord-Holland is dit het hoogst en in Drenthe het laagst. Het percentage startende bedrijven ten opzichte van het totaal aantal bedrijven is in de provincie Groningen 14%. Dit is vergelijkbaar met andere provincies in Nederland. Het consumentenvertrouwen is in de provincie Groningen niet afwijkend van andere gebieden in Nederland. Het gaat hierbij om het oordeel over het economische klimaat en de koopbereidheid van inwoners.
Het aantal startende bedrijven is over de jaren heen redelijk stabiel gebleven. Dit varieert tussen de 12.5% en 14.4% de afgelopen 10 jaar. Het consumentenvertrouwen is sinds 2018 omgeslagen. Daarvoor was het positief en sinds 2018 is het steeds negatiever geworden. Dit is niet alleen in Groningen maar in heel Nederland waarneembaar.
Het aantal startende bedrijven is in de gemeente Groningen het hoogst en in de gemeente Westerwolde het laagst. Wanneer het BRP op een iets lager schaalniveau wordt geanalyseerd zijn er grote verschillen waarneembaar tussen de regio’s. Zo is het BRP in Oost-Groningen het laagst van heel Nederland. Dit is te verklaren vanuit het veenkoloniale verleden van het gebied. Het gebied kampt met intergenerationele armoede. Daarmee samenhangend is er sprake van een sterk vergrijzende bevolking en het wegtrekken van jongeren. Ook kampt het gebied met slechte bereikbaarheid.