Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals
De provincie heeft in de leefbaarheidsvisie de volgende doelen opgenomen opgenomen:
- In 2035 Groningers tevreden zijn met de mogelijkheden tot sport en bewegen, toegang tot natuur en landschap, water, cultuur, evenementen en vrijetijdsbesteding
- In 2035 is het aandeel Groningers dat voldoet aan de landelijke beweeg-richtlijnen gestegen
Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:
- 3.5 De preventie en behandeling versterken van misbruik van verslavende middelen, met inbegrip van drugsgebruik en het schadelijk gebruik van alcohol.
Binnen deze SDG is handelingsperspectief voor de provincie, al is dit vaak indirect. Via andere beleidsterreinen wordt een gezonde leefomgeving gestimuleerd wat ook een effect heeft op de algehele gezondheid van de inwoners. Daarnaast werkt de provincie samen met het netwerk gezond Groningen, waarin voornamelijk een faciliterende en stimulerende rol wordt genomen, de GGD'en hebben een grotere rol, maar ook rijksbeleid en het gedrag van mensen hebben een directe invloed.
Wat zien we in de provincie?
In de provincie Groningen drinkt ruim 13% van de inwoners overmatig alcohol of rookt sigaretten of e-sigaretten. In vergelijking met andere provincies is het cijfer in Groningen het hoogst. Wanneer we dit uitsplitsen is ruim 7,6% een overmatige drinker, 8,7% van de scholieren rookt wekelijks, 10% van de scholieren vaped wekelijks en ruim 19% van de inwoners rookt. De hoge score wat betreft alcohol en roken hangt vermoedelijk samen met het relatief lage opleidingsniveau in de provincie. Het is bekend dat mensen met een hbo/wo-opleiding of een hoger inkomen vaak beter scoren op leefstijlaspecten dan zij die een andere opleiding hebben genoten of een lager inkomen hebben. Ruim 50% van de bevolking voldoet aan de beweegrichtlijnen. In vergelijking met ander provincies is dat veel. Alleen inwoners van de provincies Utrecht en Noord-Holland voldoen vaker aan de beweegrichtlijnen van de GGD. De richtlijn stelt dat volwassene minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning verrichten. Bijvoorbeeld door te zwemmen, wandelen of fietsen. Ruim de helft van de Groningers, 54,1% geeft aan (zeer) tevreden te zijn met het sportaanbod in de omgeving.
Is er sprake van een stijging of een daling?
Het gebruik van genotsmiddelen (roken en overmatig alcohol gebruik) is de afgelopen jaren gelijk gebleven in de provincie Groningen ook het percentage inwoners dat voldoet aan de beweegrichtlijnen is vrijwel gelijk gebleven. Het aandeel mensen dat tevreden is met het sportaanbod is 12,7% gestegen sinds 2022.
Wat zien we in de gemeenten?
Wanneer we een onderscheid maken tussen gemeenten is het gebruik van genotsmiddelen het hoogst in de gemeenten Groningen en Pekela, in de gemeente Westerkwartier is dit het laagst. In de gemeente Groningen voldoen inwoners het vaakst aan de beweegrichtlijnen terwijl dit in de gemeente Stadskanaal het minst is.