Indicatoren Energielabels

Koppeling met de doelen van de provincie en Sustainable development goals

Uit de leefbaarheidsvisie is een koppeling te maken met het volgende doel:

  • In 2035 zijn in Groningen relatief meer woningen verduurzaamd dan het landelijk gemiddelde

Een koppeling met de SDG's is te maken voor het volgende doel:

  • 7.2 Tegen 2030 in aanzienlijke mate het aandeel hernieuwbare energie in de globale energiemix verhogen

Het handelingsperspectief van de provincie is hier grotendeels indirect. De provincie participeert in verschillende netwerken en heeft een voorlichtende rol. Daarnaast kan de provincie een voorbeeld functie hebben ten opzichte van andere organisaties als het gaat om de interne bedrijfsvoering. Gemeenten hebben een grotere rol met hun energiebeleid en wijkaanpak plannen. Daarnaast spelen investeringsbeslissingen en gedrag van inwoners een grote rol in bijvoorbeeld de energielasten en het energieverbruik. In regionale samenwerkingsverbanden zijn de RES'sen opgesteld. 

Wat zien we in de provincie?

Het aantal utiliteitsgebouwen met een energielabel B of hoger is in de provincie Groningen ruim 31%. Hiermee blijft de provincie licht achter op ander provincies in Nederland. Het aantal woningen met een energielabel B of hoger is 47,3%, ook hier blijft de provincie wat achter op andere.

Is er sprake van een stijging of een daling?

Door de jaren heen is het percentage gebouwen met een label B of hoger ruim +10% toegenomen, deze stijging is voor woningen nog groter. Zo hadden in 2014 nog maar een kwart van alle woningen een label B of hoger en is dat nu bijna de helft.

Wat zien we in de gemeenten?

De gemeente Groningen heeft de meeste woningen met een label B of hoger, de gemeente Pekela de minste.