Gezondheidskaart geluid

 

Wat zie je?

Op bovenstaande kaart zie je de contouren van geluid in verschillende klassen weergegeven. Aanvullend zie je ook de woningen per klasse van de geluidsbelasting. Om deze woningen goed te kunnen zien, kun je het beste inzoomen. Wat opvalt, is dat de geluidsbelasting hoog is in en rondom de stad Groningen, in het Oosterhorngebied, Veendam en Winschoten. Ook bij de Eemshaven is de geluidsbelasting aanzienlijk hoger. 

Wat monitoren we?

We monitoren de gezondheidskwaliteit voor geluid door de contouren, veroorzaakt door verschillende geluidsbronnen, weer te geven in verschillende klassen. Daarnaast laten we de woningen in de verschillende klassen zien. Dit is een berekende benadering van geluid veroorzaakt door (spoor)wegen, industrie, windturbines en luchtvaart. De klassen-indeling is arbitrair en heeft tot doel een indicatie te geven van de mate van beïnvloeding door omgevingsgeluid veroorzaakt door de hiervoor aangegeven bronnen.

Achtergrond

De gegevens zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Atlas Leefomgeving. Het RIVM geeft de contouren weer als een gecumuleerde geluidbelasting (LCUM). Een geluidbelasting LCUM kan worden vergeleken met eenzelfde geluidbelasting veroorzaakt door wegverkeerslawaai.

De hierboven berekende waarden kunnen enigszins afwijken van LCUM, omdat in LCUM een correctie voor de mate van hinderlijkheid wordt toegepast, terwijl dat in de data van het RIVM niet is gedaan. De (ongecorrigeerde) waarden die hier worden getoond heten onder de Omgevingswet 'het gezamenlijke geluid'. Omdat de waarden betrekking hebben op een jaargemiddelde geluidbelasting en omdat niet alle bronnen van omgevingsgeluid in de berekeningen zijn betrokken, zijn deze niet representatief voor de geluidbelasting op enig moment. Verdere informatie over hoe de data zijn samengesteld is te vinden op de website van RIVM: metadata kaart geluid RIVM

Advies GGD

De GGD hanteert in de GGD-richtlijn medische milieukunde: omgevingsgeluid en gezondheid voor (gecumuleerd) omgevingsgeluid een advieswaarde van 50 dB. Beneden deze waarde zijn (naast een beperkt percentage hinder) geen andere gezondheidseffecten te verwachten. Het advies van de GGD is geen onderdeel van het beleid van de provincie Groningen. 

Bron: provincie Groningen, november 2023.