Wat zien we?
We zien onder Bedrijven dat het aantal Seveso-inrichtingen dat een overtreding heeft begaan in de afgelopen vier jaar licht gestegen is. Het aantal Seveso-inrichtingen dat geen overtreding heeft begaan blijft ongeveer gelijk. Onder Overtredingen zien we dat het aantal overtredingen in categorie 2 in 2023 verdubbeld is en dat vanaf 2022 overtredingen in de zwaarste categorie (categorie 1) zijn geconstateerd. Deze categorie 1-overtredingen zijn door de arbeidsinspectie geconstateerd.
Wat monitoren we?
We monitoren het naleefgedrag van Seveso-inrichtingen door te laten zien hoeveel Seveso-inrichtingen gecontroleerd zijn en als dat het geval is of er sprake was van een overtreding en in welke categorie deze overtreding valt. Dit betekent dat er gekeken wordt of een Seveso-inrichting zich aan de vergunning houdt. In deze vergunning staan allerlei concrete regels (in de vorm van voorschriften), waar de betreffende Seveso-inrichting zich aan moet houden. Ook wel naleving genoemd. Als uit een inspectie van de OmgevingsDienst Groningen (ODG) blijkt dat dat niet het geval is, is er sprake van een overtreding en daarmee van niet goed naleefgedrag.
Achtergrond
Seveso-bedrijven vallen onder de Seveso-richtlijn, die bedrijven verplicht om maatregelen te nemen om zware ongevallen met gevaarlijke stoffen te voorkomen. De Seveso-richtlijn is in 1982 ingevoerd na een zwaar ongeluk in de Italiaanse plaats Seveso.
Er zijn ongeveer 400 bedrijven in Nederland die met (veel) gevaarlijke stoffen werken. Deze bedrijven lopen daardoor risico op zware ongevallen. Dat varieert van complexe chemische industrie tot relatief eenvoudige opslagbedrijven. Voor deze Seveso-bedrijven (voorheen Brzo-bedrijven) gelden extra regels. Voor vergunningverlening, toezicht en handhaving bij Seveso-bedrijven is specialistische kennis nodig. In Nederland zijn daarom zes 'Seveso-omgevingsdiensten' aangewezen om zich hierin te specialiseren en deze taken uit te voeren voor een groter gebied dan het eigen werkgebied. De ODG is daar één van en dat doet zij voor de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.
Inspecties
Tijdens uitgebreide Seveso-inspecties kijken inspecteurs van verschillende instanties (de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Veiligheidsregio, het waterschap en/of Rijkswaterstaat en de ODG) naar zaken die met veiligheid, arbeidsomstandigheden en/of milieu te maken hebben. Er wordt steekproefsgewijs gekeken naar technische maatregelen, maar ook naar maatregelen die het bedrijf neemt om zware ongevallen te voorkomen. Na iedere inspectie bespreken de inspecteurs een terugkoppeling van de resultaten met het bedrijf. Deze resultaten worden ook verwerkt in een inspectierapport.
De overtredingen worden ingedeeld naar risico’s op een zwaar ongeval en escalatie van scenario’s in 3 categorieën:
Categorie 1: Zwaar (onmiddellijke dreiging van een zwaar ongeval)
Categorie 2: Middelzwaar (geen onmiddellijke dreiging van een zwaar ongeval)
Categorie 3: Licht (zeer geringe dreiging van een zwaar ongeval)
De Seveso-omgevingsdiensten maken ook samenvattingen van de (technische) Seveso-rapporten. In deze samenvattingen staat informatie over de controles, de resultaten en de eventuele overtredingen.
Jaarlijks publiceert het landelijke samenwerkingsverband BRZO+ een overzicht van de resultaten van het toezicht en de handhaving bij alle Seveso-bedrijven in Nederland.
Wat zijn de Seveso-bedrijven?
Wil je weten waar de Seveso-bedrijven zich bevinden? Bekijk hier de bedrijvenlijst.
Bron: Omgevingsdienst Groningen, november 2024.