Indicatoren Hittestress

Wat zie je?

Kaart
In het bovenstaande kaartje staan alle KNMI meetstations waar de temperatuur gemeten wordt. Per station staat aangegeven hoevaak er een tropische dag is geregistreerd. Een dag geldt als tropisch wanneer de temperatuur op enig moment boven de 30° is uitgekomen. Standaard staat de maximum dagtemperatuur hier ingesteld op 35°C of warmer, voor de zeer hete tropische dagen. Deze temperatuur kun je zelf aanpassen met het schuifje links boven in de kaart.
Voor Groningen zijn drie meetstations het meest relevant, Eelde, Nieuw Beerta en Lauwersoog. Hier is te zien dat er in Eelde 8 dagen met een temperatuur van 35°C of warmer zijn geweest sinds de start van dit station.

In het rechter deel van het dashboard zijn de individuele waarnemingen van warme dagen te zien. In het geval van Eelde wordt er sinds 1906 waargenomen en zijn alle warmen dagen op 1 na van na 2000.

Wanneer je de schuif op 30°C of warmer zet valt op dat er in Eelde ca. 7% meer warme dagen zijn geweest dan in De Bilt, vooral in de eerste helft van de vorige eeuw, met 104 tropische dag in Eelde en 76 in De Bilt. Sinds 1970 zijn het er even veel.

Streepjescode
Een inmiddels veel gebruikte weergave van de verandering van de temperatuur is voor het eerst gemaakt door 'Show your Stripes'. In het 2e tabblad is een soortgelijke streepjes code voor het waarnemingsstation Eelde weergegeven. Hoe roder hoe warmer het jaargemiddelde was en hoe blauwer hoe kouder. Als referentie is het gemiddelde van de periode 1970 - 2000 genomen. Duidelijk is de toename van de gemiddelde temperatuur te zien.

Bron: KNMI