Wat zien we?
We zien hier een uitgebreid dashboard waarbij je kunt kiezen uit verschillende categorieën die onderverdeeld zijn in verschillende subcategorieën. Dit kun je via de PieKaart, Kaart of Grafieken doen. Op de verschillende kaarten en grafieken kun je de gekozen informatie per gemeente bekijken. Wat opvalt, is dat je een toename kunt zien van (ernstige) geluidshinder en (ernstige) slaaphinder door geluid met als bron windmolens en -turbines in 2020. De mogelijke verklaring hiervoor is dat het aantal windmolens- en turbines is toegenomen, zoals te zien is op de pagina Geluidsbelasting windparken.
We zien in het totaalbeeld over geluid- geur- en overige hinder, zoals door de GGD in haar rapport Woonomgeving, Geluids- en Geurhinder - Resultaten Gezondheidsmonitor 2020 Provincie en Groninger gemeenten van jaargang 2020 hierover aangegeven, dat opvalt dat zowel ernstige geluidhinder als ernstige geurhinder licht is toegenomen. In 2020 ondervond 21% van de inwoners ernstige geluidhinder tegenover 17% in 2016. In beide jaargangen geeft de GGD als een mogelijke verklaring voor toename van (ernstige) geluidshinder verkeersdrukte, burengerucht door hoge omgevingsadressendichtheid, overlast van uitgaansgelegenheden en economische bedrijvigheid. Voor wat betreft de (ernstige) geurhinder zien we een stijging van 8% in 2016 naar 11% in 2020. Dit zou in de gemeente Eemsdelta mogelijk komen door industriële activiteiten in het gebied.
Wat monitoren we?
We monitoren (ernstige) hinder door geluid, geur en overige hinder en (ernstige) slaaphinder door geluid naar gemeente en voor de provincie Groningen als geheel. Dit doen we aan de hand van specifieke vragen over hinder in de enquête over de gezondheidsbeleving onder de inwoners van de provincie Groningen, de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen.
Achtergrond
De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen geeft inzicht in de gezondheid van de inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Met de uitkomsten kunnen de GGD'en, provincies en gemeenten gericht werken aan de verbetering van de gezondheid van de inwoners. Bijvoorbeeld door extra (sociale) activiteiten te organiseren in gemeenten waar veel mensen eenzaam zijn. Of door sportieve activiteiten te organiseren, als inwoners te weinig bewegen.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om elke vier jaar de gezondheidssituatie van de inwoners van Nederland in kaart te brengen. De GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voeren het onderzoek samen uit.
De specifieke vragen over hinderbeleving zijn voor het eerst in de enquête van jaargang 1998 gesteld. De reden dat we niet de periode vanaf jaargang 2010 tot jaargang 2016 laten zien, is dat de vraagstelling hierover veranderd is. In de jaargangen van 2016, 2020 en 2024 zijn de vragen hetzelfde gebleven.
De kaarten en grafieken actualiseren we elke vier jaar. Eind september 2024 is de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 van start gegaan. De GGD streeft er naar, in samenwerking met andere partijen, om de resultaten hiervan in juni 2025 op te leveren. We verwachten de kaarten en grafieken na de zomer van 2025 bij te kunnen werken.
Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen, jaargang 2016 en jaargang 2020, GGD Groningen.